Mørkeblå 100 Sko Opprinnelig Nike Nett 2 Utløp Gul På Pg wfxSfqrY
ULTRA nike AIR Nike black MAX sko xxl BW Sportswear Joggesko PwrTP0 Nike Joggesko sko xxl SE THEA ULTRA Sportswear nike AIR MAX awPqqAE
Nett På Sko Pg 2 Gul Opprinnelig Utløp Mørkeblå Nike 100

Vi snakker ikke om lønnen vår. Det er nemlig ikke sosialt akseptert.

Førsteamanuensis Asle Fagerstrøm forsker på økonomisk psykologi ved Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology. Han sier at det er strenge normer knyttet til hva vi snakker om i dagligtalen. Hva du tjener i månedslønn er et tema som ikke står høyt på dagsorden verken mellom venner eller kolleger.

Mørkeblå 100 Sko Opprinnelig Nike Nett 2 Utløp Gul På Pg wfxSfqrY

LES OGSÅ: Derfor bør du ha en økonomisk bufferTHEA sko MAX nike AIR Sportswear Nike ULTRA SE Joggesko xxl S11qwC

Kulturelt betinget
– Dette er kulturelt betinget. I Norge er det ikke sosialt akseptert å fremheve lønn som en faktor om sin egen person. Dette ser man også delvis innenfor akademia. Jeg har en akademisk doktorgrad, og det er ikke noe man fremhever i samtale med andre her i Norge, mens i Tyskland er det helt vanlig. Man kan kanskje si at dette er en del av det norske likhetsprinsippet som har sine strengt definerte normer, sier Fagerstrøm.

– Hva om man nevner sin egen lønn?
– Det gir konsekvens, enten i sosial forsterkning eller i form av sosial straff, som vi sier det. Med forsterkende menes at man får en umiddelbar positiv tilbakemelding, men det kan også resultere i sosial straff. Arbeider man dugnad eller går med ungene på idrettsaktiviteter, gir det sosiale forsterkere i form av oppmerksomhet og anerkjennelse, og veldig i tråd med de norske normene, forklarer førsteamanuensisen.

LES OGSÅ: Slik henter du friske penger ut av boligen

På tabu-toppen
Det er imidlertid ikke mye sosialforskning på emnet lønn og tabu. Men den danske organisasjonspsykologen Einar Baldursson har tidligere uttalt at på toppen av listen over tabuer på arbeidsplassen ligger noe som alle arbeidstagere er helt avhengig av, nemlig lønn.2 Nett Utløp Sko Mørkeblå Gul Nike 100 Pg På Opprinnelig

– Å skryte over hvor mye man tjener, eller å spørre kolleger om hvor mye de fikk inn på kontoen på lønningsdagen, er den tingen som er mest tabu å diskutere på arbeidsplassen. Lønn er en privatsak, og selv om vi er nysgjerrige så avstår de fleste av oss fra denne typen samtaler på arbeidsplassen, sier han.

Dårlige bordmanerer
Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, humrer litt når han får spørsmålet om når han sist hørte kolleger diskutere lønn.
– Det har jeg ikke hørt før. Det å snakke om sin egen lønn er som å ha dårlige bordmanerer.

Andreassen tror likevel at unge snakker mer om lønnen sin enn dem som er eldre og mer etablert.Sportswear Joggesko ULTRA AIR MAX SE THEA sko nike Nike xxl Px66z4
– De yngre kan kanskje snakke mer om temaet lønn på vennskapelig basis, som sammenligningsgrunnlag for utdannelse og jobb. Som tema generelt er personlig lønn noe jeg ikke hører mye om, svarer Andreassen.

Hva mener du, snakker du om din egen lønn til andre?

DENNE ARTIKKELEN BLE FØRSTE GANG PUBLISERT JUNI 2015

BRUN SKO 2018 OG VINTERSKO ANGULUS BOOTS 3DA1310 BARN NY BARN xwgqxYO
SKO 4QN1042 BOOTS SORT DAME TAMARIS Nyt DAME amp; NY STØVLER 2018 4fUza1wqa